עובדים במגזר הציבורי? המעסיק מפקיד לכם לקופת גמל- ואתם מפסידים לא מעט כסף
- תום שטוקלמן
- 14 באוג׳ 2024
- זמן קריאה 3 דקות
עודכן: 10 בדצמ׳ 2024
במגזר הציבורי (לעיתים גם בפרטי, אך פחות נפוץ) נהוג להפקיד על השכר הרגיל (שכר יסוד) לקרן פנסיה, ואילו על רכיבי השכר של החזר הוצאות ומעל 100% משרה לקופת גמל.
פעמים רבות ההפקדות הינן לקופות גמל סקטוריאליות (מורים, עובדי רשויות וכו').
החסרון המרכזי בקופות הסקטוריאליות הוא מגוון מצומצם של מסלולי השקעה, בדגש על מסלולים מנייתיים, מה שעלול לפגוע בפוטנציאל הרווח של החוסך, ולמנוע ממנו מסלול הרלוונטי עבורו, במיוחד כאשר הוא רחוק מהפרישה.
אמנם כברירת מחדל העובד מנותב לקופות הסקטוריאליות, אך אין לו חובה לבחור דווקא בקופות אלו.
עפ"י סעיף 20 בחוק הפיקוח על שירותים פיננסיים (קופות גמל):
"בחירת קופת גמל (תיקון מס' 3) תשס"ח-2008 (תיקון מס' 12) תשע"ה-2015
20. (א) עובד הזכאי להצטרף כעמית לקופת גמל, לפי כל דין או הסכם, לרבות הסכם קיבוצי (בסעיף זה – הדין או ההסכם), או להמשיך ולהיות עמית בקופת גמל כאמור, רשאי לבחור, בכל עת, כל קופת גמל המיועדת למטרה של קופת הגמל שנקבעה לפי הדין או ההסכם לצורך הפקדת תשלומיו ותשלומי מעבידו, בכפוף להגבלות על צירוף עמיתים שנקבעו בתקנון קופת הגמל ולהגבלות על הפקדת כספים לפי סעיף 22, ומעבידו של עובד כאמור לא יתנה את תשלום הכספים לקופת הגמל בעד עובדו ואת שיעור ההפקדה בעדו בכך שיופקדו בקופה מסוימת, מסוג מסוים של קופות או בקופה שיבחר העובד מתוך רשימה מסוימת של קופות, והכל אף אם נקבע אחרת בדין או בהסכם" לגבי הגדרתה של קופת גמל, גם בחוק הפיקוח על שירותים פיננסיים (קופות גמל), התשס"ה-2005 וגם בתקנות מס הכנסה (כללים לאישור ולניהול קופות גמל), תשכ"ד-1964 בתוך ההגדרה של קופת גמל נכנסות גם ”קרן חדשה מקיפה“ ו-"קרן חדשה כללית", או במילים פשוטות, קרן פנסיה.
כלומר, מי שיחליט לאן יופקדו הכספים זה אך ורק העובד. אם ירצה, יוכל בעבור רכיבי השכר שמופקדים לקופת גמל סקטוריאלית, לשנות את ההפקדות לקופת גמל אחרת, ואף לקרן הפנסיה.
מה היתרונות הפקדה על כל רכיבי השכר לקרן הפנסיה?
1)מגוון מסלולים רחב יותר- כולל מסלולים מנייתיים
2)דמי ניהול מצבירה בד"כ נמוכים יותר בקרן הפנסיה ביחס לקופת גמל
3)כיסוי ביטוחי- קופת גמל הוא מוצר חסכון בלבד, ללא רכיבים ביטוחיים, בעוד בקרן הפנסיה קיימים לנו כיסויי שאירים (מוות) ונכות (אכ"ע). נניח עובד עם שכר הרגיל של 10,000 ש"ח, ובנוסף, 2000 ש"ח החזר הוצאות ומעל 100% משרה. אם יפקיד לקרן הפנסיה רק עבור השכר הרגיל, הכיסוי הביטוחי יחול רק על 10,000 ש"ח. אם יפקיד גם בעבור רכיבי השכר הנוספים, הכיסוי יחול בעבור 12,000 ש"ח.
4)רכיב תשואה מובטחת בפנסיה המקיפה, הטבה גדולה במיוחד כאשר:
א) מתקרבים לפרישה ורוצים להוריד את רמת החשיפה המנייתית
ב)בפרישה ולאחריה (מקדם המרה לקצבה, ומסלול ההשקעה של כספי הקצבה)
5)אם בפרישה נרצה לנייד את כספי הגמל לקרן הפנסיה המקיפה, לא בטוח שנוכל (ישנה תקרה), ונאלץ לקבל קצבה נמוכה יותר על אותו סכום
יש גם חסרונות?
במקרה חו"ח של פטירה בנוסף, המוטבים מקבלים סכום חד פעמי עפ"י הצבירה, בניגוד לקצבת שאירים בקרן הפנסיה. לרוב ההבדל בדמי הניהול אינו מצדיק את זה, ומי שמעוניין בסכום חד פעמי למוטבים, כנראה שעדיף לו לרכוש באופן פרטי ביטוח חיים.
אז איך זה נראה בפועל?
הנה דוגמה של עובד משרד החינוך אשר הפקידו לו על השכר הרגיל לקרן הפנסיה, ואילו על רכיבי השכר הנוספים לקופות גמל סקטוריאליות.
שיעורי הפקדות המעסיק הן כלהלן:
שכר רגיל
תגמולי מעסיק- 7.5%
פיצויים- 6.224%
מעל 100% משרה
תגמולי מעסיק- 7.5%
פיצויים- 8.33%
החזר הוצאות
תגמולי מעסיק- 5%

כפי שניתן לראות, לאחר השינוי, הפקדות על כל רכיבי השכר מופקדות לקרן הפנסיה.
חשוב לי להראות דוגמה ויזואלית, כי לצערי נתקלתי לא פעם במעסיקים במגזר הציבורי שאומרים לעובד כי זה לא אפשרי. אם אתם נתקלים בבעיה הזו, אפשר להראות למעסיק את הדוגמה, וכמובן ציטוט מהחוק שהצגתי קודם שתומך בכך.
בפרקטיקה- איך מבצעים את השינוי? ממלאים טפסי נשמ א2 (מעל 100% משרה) ונשמ א3 (החזר הוצאות) בהם מציינים את פרטי קרן הפנסיה ומגישים למעסיק. על מנת לנייד את הכספים שכבר נצברו בקופות הגמל לקרן הפנסיה, יש לפנות לחברה בה מנוהלת קרן הפנסיה, או באמצעות בעל רישיון פנסיוני. בכל מקרה, רצוי לבדוק שלא מניידים כספים הוניים מקופות גמל ישנות (לפני 2008)
לסיכום, אם אתם לא תבחרו איפה הכסף שלכם, מישהו אחר ייבחר עבורכם, ולרוב זו לא תהיה בחירה שמתאימה לכם.
Comments